Assortiment

Pelletkachels & pellets

Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Een pelletkachel verwarmt soms alleen de woonkamer, soms het hele huis. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op pelletkachels.

Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, is gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Pelletkachels zijn niet te vergelijken met open haarden en gewone houtkachels. Ze zijn veel zuiniger en schoner.

Het gebruik van een pelletkachel in een woonkamer als aanvulling op je hr-ketel kost geld voor houtkorrels, maar zal een besparing op je kosten voor gas opleveren. Het is niet mogelijk om te zeggen hoeveel de kosten voor pellets en de besparing van gas gemiddeld zijn. Er zijn te grote verschillen in hoe en hoe vaak een pelletkachel in een woonkamer wordt gebruikt. Een vergelijking van stookkosten is dus niet te maken.

Hoe werkt een pelletkachel?

Bovenop de pelletkachel zit het reservoir waar de houtpellets in gaan, die vervolgens in de verbrandingskamer worden gebracht. Door middel van een elektronische ontsteking gaan de pellets ontbranden. Een ventilator zorgt voor de aanvoer van verse lucht, de afvoer naar buiten en voor de toevoer van warme lucht in de ruimte. De aslade vangt de as op zodat de verbrandingskamer schoon blijft.

Wat zijn pellets?

Pellets, ook wel houtpellets genoemd, zijn een machinaal geperste korrel van zaagsel. Hiervoor gebruikt men uitsluitend schoon hout. Pellets zijn de zuiverste en meest stabiele brandstof onder de biobrandstoffen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de heersende kwaliteitsnormen die een constant warmtevermogen garanderen. Het hout voor het produceren van de pellets wordt in de regel opgehaald als zaagsel van fabrieken en zagerijen. De hout restanten en het zaagsel worden fijn gemalen en in een fabriek tot cilindervormige staafjes geperst.

De houtpellets dienen van een bepaalde kwaliteit te zijn voor een goede werking van de pelletkachel. De samenstelling van verschillende houtsoorten zorgen voor een schone verbranding waarbij veel hitte vrij komt. Door die grote hitte branden de pellets bijna geheel op. Er blijft minder dan 1% as rest over.

Heeft u vragen? Dan kunt u met ons contact opnemen, u kunt ons volledige assortiment hier bekijken.